Cultură
Romanian Voice
Toma Caragiu

Așa e în tenis

Audio:Video:Stimați tenismeni, stimate tenismene, îngăduiți-mi să vă fac o confidență, am o nouă dragoste - iubesc tenisul. Mustața care o vedeți mi-am lăsat-o în semn de omagiu pentru acela care a fost la o mustață de salatieră. Debutul meu în tenis nu s-a produs nici pe Progresul, nici la Wimbledon, nici la Forest Hills ci la cineva de la federația de încălzire centrală. Am așteptat patru seturi până să intru în audiență dar cum persoana arbitra în deplasare am intrat în prelungire. În finală, m-a primit, i-am îmânat memoriul, după ce l-a studiat cu toată atenția, mi-a făcut memoriul ghem. Am luat ghemul, deci am câștigat întâlnirea și-am rămas la încălzirea cu lemne, că așa e în tenis.
Depinde foarte mult cu cine joci. Eu odată am jucat cu un jucător senior care m-a rugat să fac ceva pentru juniorul său să nu fie trimis la tenis de câmp, să rămână în București la tenis de masă ca adjunct de băiat de mingi. N-am știut cum să-l servesc pe junior și atunci seniorul mi-a luat serviciul, că așa e în tenis.
De pildă, un fost vecin al meu, la început eram egali peste tot, eu teren cu zgură, el teren cu zgură, eu două camere, el două camere, eu salariat, el salariat. Pe urmă, el șef abator, eu salariat, avantaj servici el. Eu teren cu zgură, el gazon ultra central, avantaj el. Eu joc simplu, el joc dublu, eu cantină, el mașină, avantaj el. Pe urmă, eu aici, el în spatele fileului zece ani, avantaj eu, că așa e în tenis.
Mi-aduc aminte într-o altă partidă, un jucător cu o pozitie foarte bună în clasament a trimis o minge afară, a trimis a doua minge afară, l-a trimis pe frate-său afară, pe cumnatu-său afară, pe soru-sa afară, bine frate dar toți out, toți out, toți out?! S-a observat în tribune, respectivul a fost eliberat din lot și numit arbitru pe tușe, că așa e în tenis.
Am răcit... Ia uitati-vă cum umblu. Am încercat să-mi fac rost de un echipament cojoc de miel a la Simon Sfântul. Dar de la magazin passing shot la fabrică, de la fabrică passing shot la depozit, de la depozit passing shot la stână si cojoace câte vrei numai la passing shop. Și de unde mingi sterline, că așa e în tenis.
Mai am un break și pentru unii juniori care nu pun mâna pe rachetă, nu pun mâna pe servici, nu pun mâna pe nimic. Ciupesc de la papa două mingi, two ball, pe urmă un pol și-un Pall-Mall. Și pe tabelul lor de marcaj azi zero, mâine zero, poimâine zero, dar ce vor băieții ăștia să stea toată viața la zero, ăștia sunt tot timpul contra serviciului!
Da, da... sunt anunțat de arbitrul de scaun că e o minge match ball pentru mine...

Interpretează: Toma Caragiu
Text: Dan Mihăescu, Grigore Pop, Octavian SavaInapoi