Cultură
Romanian Voice
Toma Caragiu

Toma și baletul

Audio:Video:Eu nu sunt de acord cu umoristul care a spus că baletul este o artă călcată în picioare. Foarte multe spectacole umoristice se sprijină pe picioarele balerinelor. De pildă, aici în spectacolul nostru am invitat douăzeci de balerine, înalte, frumoase, blonde. Dar cum lui maestrul coregraf îi plăceau brunele am ales mai cărunte așa cum ne-a sfătuit soția regizorului.
În ceea ce privește înălțimea am fost unanim de acord, toate erau înalte. În afară de nepoata scenaristului care erea prea scundă. Ș-atunci, cu toate că-l iubim foarte mult pe scenarist, am lăsat-o pe nepoată-sa și le-am schimbat pe toate celelalte nouăsprăzece.
Ne-am sfătuit cum să le îmbrăcăm. Operatorul a propus costume cu pene de struț a la Moulin Rouge, pe care să le achiziționeze personal din import... țările... A stat trei luni cu diurnă în fulgi vest și a adus o tonă de plummes. Plummes, pene de rață calitatea a doua care le putem lua prin virament de la Crevedia.
Cu pălăriile a fost mult mai simplu, s-au propus pălării Madame du Pompadour. Dar a venit șeful serviciului personal care s-a interesat foarte discret în ce relații sunt eu cu Madame du Pompadour și dacă știu că ea a fost și cu... Bine, zic eu, dar ce treabă am eu cu Ludovig al XV-lea? Așa că din proprie inițiativă a spus să lăsăm balerinele așa cum sunt ele cu capul gol.
Problema rochilor n-a fost o problemă. Decolteul... Că cine urmărește decolteul nu mai urmărește textul. Așa c-am luat măsuri, le-am acoperit și pe ele, și avem și noi acoperire. Astfel ne-am orientat spre rochia lungă de seară unde nimeni n-a avut nici o obiecție în afara pompierului de serviciu, care a cerut să se consemneze în procesul verbal că rochia lungă de seară îngreunează fuga în caz de incendiu și dacă este călcată pe coadă creează panică. El a cerut ca fiecare dansatoare să fie dotată cu o pelerină, din foaie de cort, solidă, comodă - toporișcă, găletuță cu nisip și cască de protecție. Scenograful s-a opus categoric, a răspuns că el răspunde de costume. În consecință s-a renunțat la toporișcă și s-au cumpărat târnăcoape.

Interpretează: Toma Caragiu
Text: Dan Mihăescu, Grigore PopInapoi